Saturday, April 20, 2013

Caramel Pisang Bersos Kastad




Bahan2: (reseipi utk 2 org)
- 4 biji pisang yg masak ranum hehehe (habiskan stok)
- 2 sudu besar butter
- 2 biji kurma (diracik halus2)

utk sos kastard:
- 2 sudu besar tepung kastard (bancuh dlm air dlu)
- 1/4 tin susu pekat + 1/2 tin air
- 1 sudu kecik gula pasir

Cara2:
- panaskan butter n goreng pisang hingga caramel dia kuar & jd hitam2 ckit
- ketepikan
- utk sos: panaskan semua bahan utk wat sos dlm kuali kecik (guna api kecik n kacau terus jgn berhenti hingga pekat ckit pastu tutup api...terus kacau)...ketepikan
- dlm pinggan bersih, susun pisang pastu tuang sos atas pisang (nor xtuang semua...tuang ikut suka & selera masing2)
- pastu taburkan kurma (klu xde kurma blh guna kismis atau badam lg best)
- siap!

No comments:

Post a Comment