Friday, April 12, 2013

Gulai Lemak Daging Salai




bahan2:
- 3 ketul daging lembu tempatan (1/2 kg)
- 100 ml santan kotak
- 100 ml air
- 2 ulas bawang merah - ditumbuk
- 1 batang serai dititik
- 2 sudu cili kering - digiling
- 6 biji cili api
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- garam & bahan perasa secukupnya

cara2:
- rebus daging hingga separuh masak kemudian dihiris nipis2 dan disalai atas pemanggang
- dlm periuk yg berasingan, masukkan santan dan air, kemudian diikuti dgn bawang yg ditumbuk
- nyalakan api & biarkan mendidih
- masukkan serai, cili dan serbuk kunyit + garam & bahan perasa
- bila hampir mendidir (kali ke-2), masukkan daging dan dibiarkan seketika
- gaul sempurna & tunggu hingga mendidih
- sedia d hidangkan bersama nasi putih

No comments:

Post a Comment