Monday, April 2, 2012

Puding Caramel Cara Saye

puding caramel yg menepati selera saye yg xsuka benda yg terlalu manis

Bahan2:
- 3 biji telur
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1/4 cawan air kosong
- 1 sudu tepung kastard (bancuh dgn sedikit air)
- 1 sudu kecil esen vanila - untuk rasa shj
- 4 sudu gula kastor - untuk buat caramel

Cara2:
- panaskan gula kastor dlm periuk / loyang dgn nyalaan api kecil dan kacau dgn menggunakan sudip kayu (supaya xnk bg dia lekat)...ketepikan
- blend semua bahan2 diatas kecuali gula kastor (sbb dh dimasak dlm step 1)
- tapis & masukkan ke dlm periuk/loyang caramel
- kukus selama 30min @ 40 min
- cucuk puding yg sedang dikukus dgn menggunakan pisau d tgh2nya...klu xlekat makna nya puding dh masak
- sejukkan dlm peti ais
- makan :)

sebelum dimakan
selepas dimakan hihihi

No comments:

Post a Comment