Friday, November 16, 2012

Kari Kambing




bahan2:
- 2 keping daging kambing (aku beli yg frozen kat jusco je hehehe)
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2cm halia
- 3 biji bunga cengkih, buah pelaga
- 1 biji kulit kayu manis
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 4 sudu rempah kari (aku guna brand allagapas)
- 1 mangkuk air asam jawa
- 1 batang lobak merah
- garam secukupnya

cara2:
- potong daging kemudian bersihkan...ketepikan
- mayang bawang merah & putih serta halia
- panaskan minyak kemudian tumis bunga cengkih, buah pelaga & kulit kayu manis
- masukkan bawang merah, putih & halia...goreng hingga garing
- masukkan cili kisar, rempah kari & garam...tumis hingga pecah minyak
- bila dh pecah minyak masukkan daging, balik2kan sampai empuk
- tambahkan air asam jawa & sedikit air kosong (kalu xnk pekat tambah byk ckit air kosong)
- bila kari dh mendidih masukkan lobak merah (sbb time ni xde bendi & tomato so aku guna carrot je hehehe)

No comments:

Post a Comment