Saturday, August 31, 2013

Lala bercili



Bahan2:
# 1 mangkuk lala - dibasuh & direndam dgn air garam 1/2 jam (utk kuarkan pasir2 halus)
# 3 ulas bawang putih - dicincang
# 2 ulas bawang merah - dihiris halus
# 2 batang serai - diketuk
# 1/2 labu bawang besar - dipotong memanjang
# 1 senduk cili kering yg dikisar
# 1 biji cili merah - dibuang biji & dipotong halus
# sedikit air
# garam & bahan perasa secukupnya

Cara2:
# panaskan minyak kemudian tumis bawang putih, bawang merah & serai hingga garing
# masukkan cili kering kisar & tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan garam & serbuk perasa
# masukkan lala kemudian gaul rata...pastu tutup ngn penutup kuali (supaya isi lala blh masak rata)
# bila dh kuar kuah ckit...tambahkan dgn air (ckit je just nk wat dia berkuah ckit je)
# bila dh kuar asap, masukkan bawang besar & cili merah...kacau sempurna...siap!

p/s: ni 1st time aku makan lala yg dimasak sendiri yg sgt sedapppp nyummmmy

No comments:

Post a Comment